pełnoziarniste bułeczki do hamburgerów

Do tego wypieku użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, która jak wiadomo jest bogata w błonnik i minerały, a one stanowią podstawę zbilansowanej diety. Poza tym bułeczki pieczone na mące pełnoziarnistej wysycają nas na dłużej niż te powstałe z mąki pszennej pozbawionej łusek i zarodków. Wracając do mojego wypieku – idealnie się nadają do hamburgerów, ale również można nimi zastąpić tradycyjną „bułę” :).

Składniki:

  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 gram),
  • 2 1/2 łyżki miodu,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • ziarno sezamu.

Wykonanie:

1.  Drożdże rozpuszczamy w dużej misce, dodając ciepłą wodę i 1/2 łyżki miodu.  Odstawiamy na około 10 minut aż zaczyn się uniesie.

2. Do zaczynu dodajemy przesianą mąkę, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oleju kokosowego, jajko i sól. Przy pomocy stacjonarnego miksera lub robota ręcznego wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.  Jeśli ciasto będzie zbyt zbite/twarde można dodać odrobinę ciepłej wody. Z ciasta formujemy kulkę, przekładamy do miski, okrywamy ścierką bawełniana i  odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

hamburger dough

3.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy kulki i układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. przykrywamy bawełniana ścierka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 1 godziny.

wyrosnięte bułeczki

4.  Podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego do płynnej konsystencji, a następnie pędzelkiem smarujemy każdą bułeczkę i posypujemy ziarnem sezamu.

bułeczki posypane sezamem

5. Bułeczki wstawiamy na 18-20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Pieczemy na złocisty kolor.

bułeczki do hamburgerów