curry coleslaw

Coleslaw to bardzo popularna w USA surówka z białej poszatkowanej kapusty, sama nazwa wywodzi się z języka flamandzkiego. Jej podstawą jest oczywiście biała kapusta, majonez/maślanka, przyprawy i inne dodatki. Ja proponuję dziś surówkę Jacques Pepin, który dzięki curry podkreślił charakter tej surówki. Jest ona idealnym dodatkiem do ryby, a także grillowanego mięsa.

Składniki:curry coleslaw1

  • 1 mała główka białej kapusty poszatkowanej (ok. 560 gram),
  • 1 duża  utarta marchew.


Dressing:

  • 1/3 szklanki majonezu
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki maku,
  • 1/4 łyżeczki tabasco,
  • 1 łyżeczka curry.


Wykonanie:

Posiekaną kapustę i utartą marchew, mieszamy w dużej misce. Następnie przygotowujemy dressing mieszając w miseczce wszystkie jego składniki. Łączymy całość i serwujemy, choć najlepiej (moim zdaniem) smakuję schodzona w lodówce.