koreczki z wędzonego łososia i serka mascarpone

Doskonały starter na każde przyjęcie. Słodycz serka mascarpone i delikatność wędzonego łososia jest w tej potrawie idealnym połączeniem. Koreczki pięknie prezentują się na talerzu przybrane szczypiorkiem, kaparami i rukolą.

Składniki:koreczki z wędzonego łososia i serka mascarpone2

  • 140 gram serka mascarpone,
  • 2 łyżki kapar (odcedzonych),
  • 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 350 gram wędzonego łososia (24 cienkie plastry ok. 7 cm długości),
  • listki sałaty rukola.

 

Wykonanie:

1. Mieszamy w misce widelcem serek mascarpone wraz z 1 łyżką kapar, 1 łyżką szczypiorku, dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.

2. Na każdy plaster wędzonego łososia nakładamy łyżkę masy mascarpone oraz po 2 listki sałaty rukoli. Całość zwijamy i układamy na talerzu liśćmi do góry. Każdy koreczek możemy przewiązać szczypiorkiem.

3. Talerz dekorujemy pozostałym szczypiorkiem i kaparami, a jeśli pozostanie nam masa z serka mascarpone, możemy uformować z niej małe kuleczki, które również stanowią doskonała przekąskę:).

 

Smacznego!

* źródło: The 150 Best American Recipes