crostini z pesto z zielonego groszku

Crostini w kuchni włoskiej to małe grzanki, które często są mylone z bruchettą. Różnica jednak jest zasadnicza. Bruchetta jest podawana na ciepło (grillowane grzanki najpierw są pocierane czosnkiem, doprawiane solą i pieprzem)  Natomiast crostini to cienkie kromeczki uprzednio tostowane, podawane na zimno. Warto poeksperymentować z pieczywem pełnoziarnistym, żytnim pieczonym na zakwasie. Wszystko oczywiście zależy od kubków smakowych. Zapewniam jednak, że pesto jest wyśmienite :).

Składniki:

pesto z zielonego groszku

  • 280 gram mrożonego groszku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1  bagietka pełnoziarnista,
  • 8 pomidorków cherry.

 

 

Wykonanie:

1. Odmrożony groszek (na sitku w temperaturze pokojowej), czosnek, parmezan, sól i pieprz – pulsacyjnie zemleć w blenderze. Następnie przy włączonym blenderze powoli wlewamy 1/3 szklanki oliwy z oliwek, do połączenia w jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2. Rozgrzewamy patelnię grillową/grilla, skrapiamy kromeczki z bagietki pozostałą częścią oliwy i zapiekamy z każdej strony na złoty kolor.

3.  Na wierzch crostini  rozprowadzamy pesto z zielonego groszku, i przyozdabiamy pomidorkami cherry

crostini z pesto

 

*źródło: Giada De Laurentiis „Giada at home” – Family Recipes from Italy and California.