cinnamon Raisin Swirl Bread – chleb cynamonowy

image_pdfimage_print


To typowy amerykański chleb, słodki w przeciwieństwie do naszego polskiego. Może zastąpić zwykłą kanapkę, jak i sam w sobie może stanowić rozkoszny i pożywny deser. Przepis pochodzi z książki ” The America’s Test Kitchen Healthy Family Cookbook”. Dzieci bardzo szybko się do niego przekonują, bo zawiera w sobie słodycz, dzięki czemu ciemny kolor przestaje być problemem. Nie jest to szybki chleb, ale efekt jest zaskakujący – nowy smak, nowe możliwości.

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 1/3 szklanki ciepłej wody,
  • 3 łyżki miodu,
  • 15 gram świeżych drożdży lub 2 1/4 łyżeczki drożdży w proszku,
  • 3  1/2 łyżki masła ( ok.50 gram) roztopionego masła,
  • 1  3/4 szklanki maki pełnoziarnistej (ok.275 gram),
  • 1 1/2-2 szklanki mąki chlebowej (ok 235-310 gram),
  • 1/4 szklanki zarodków pszennych,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki białego cukru- moim zdaniem wystarczy 1 łyżka,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • tłuszcz do wysmarowania foremki.


Wykonanie: (musiałam zmienić kolejność)


1. W dużej misce rozpuścić drożdże w mleku i wodzie, dodając miód i mąkę pełnoziarnistą. Poczekać kilkanaście minut, aż zaczyn wyrośnie pod przykryciem bawełnianej ściereczki.


2. Następnie dodajemy 3 łyżki masła, zarodki pszenne, sól i mąkę chlebową (ja użyłam chlebowej pszennej razowej) i wyrabiamy ciasto w mikserze, dodając w razie potrzeby mąkę chlebową, aż ciasto stanie się elastyczne, aczkolwiek wilgotne w środku, musi się odrywać od brzegów miski.


3. Dodajemy rodzynki i znów miksujemy do pełnego połączenia składników.


4. Wyrobione ciasto przekładamy do miski lekko oprószonej mąką i pozastawiamy do wyrośnięcia: ok 1-1,5 godziny.


5. W międzyczasie mieszamy oba rodzaje cukrów z cynamonem.


6. Po wyrośnięciu ciasta, posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy surowe ciasto na prostokąt o maksymalnej szerokości równającej się z długością naszej formy. Powstały prostokąt posypujemy cynamonową miksturą, następnie zraszamy wodą (zraszacz, taki jak do kwiatów sprawdza się rewelacyjnie). Ciasto zwijamy bardzo ciasno, następnie układamy w wysmarowanej uprzednio formie, zawinięciem do dołu. 

Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia (45-75 minut)

7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, wyrośnięty chlebek smarujemy resztką masła i wkładamy do piekarnika na ok 50 minut.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus