czekoladowa panna cotta i bita śmietana z amaretto

image_pdfimage_print

Czekoladowa panna cotta, to deser obok którego bardzo trudno przejść obojętnie, wymaga zaangażowania w wykonaniu i dużo siły przy ubijaniu, ale efekt jest spektakularny! Giada de Laurentiis dokonała mistrzostwa tworząc ten przepis. Intensywny smak czekolady zawdzięczamy gorzkiej czekoladzie, ja użyłam tej z 85% zawartością kakao. Lekka nuta wanilii świetnie komponuje się z całością, a chrupkości dodają płatki migdałowe. Zwieńczeniem całości, zdecydowanie jest porcja  bitej śmietany z aromatem, jakie nadaje jej amaretto.

 

panna+cotta+and+whipped+cream

Składniki: ( 6 porcji)

  • 2 szklanki zimnego mleka (min. 3,2%),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
  • 7 gram żelatyny spożywczej,
  • 4 jajka lekko ubite,
  • 340 gram gorzkiej czekolady,
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych (uprażonych w piekarniku),
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka likieru Amaretto.

 

Wykonanie:
1. Do małego rondelka wlewamy mleko, ekstrakt wanilii i cukier. Na małym ogniu mieszamy całość, aż cukier się rozpuści. Ściągamy z ognia.
2. W małej miseczce rozpuszczamy żelatynę w 1/2 szklanki zimnego mleka, czekamy aż się rozpuści ok. 2 minut. Następnie łączymy rozpuszczoną żelatynę z ciepłym mlekiem, mieszamy aż składniki idealnie się połączą, a żelatyna rozpuści – ok. 5 minut. Po tym czasie, dodajemy roztrzepane jajka i szybko ubijamy, żeby uniknąć ścięcia się jajek w ciepłej mlecznej miksturze. Powstałą masę przecedzamy przez gęste sito do dużej miski, lub dzbanka.

3. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę – w dużym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niego miskę z czekoladą połamaną na kawałki.  Gdy czekolada się rozpuści powoli wlewamy mleczno-jajeczną miksturę i jednocześnie bardzo intensywnie mieszamy trzepaczką, aż powstanie gładka, czekoladowa mikstura.

4. Czekoladową masę przelewamy do natłuszczonych masłem kokilek, posypujemy uprażonymi latkami migdałowymi. Kokilki układamy w głębokiej blasze do pieczenia i zalewamy gorącą wodą, do połowy wysokości kokilki. Całość pieczemy w 180 stopniach Celsjusza ok. 50 minut, lub gdy brzegi będą przywierały do foremek a środek czekoladowego musu, będzie się lekko „trząsł”.

5. Upieczony mus, wyciągamy z piekarnika i pozwalamy mu przestygnąć co najmniej 30 minut.

6. Przed podaniem deseru ubijamy śmietanę z cukrem i amaretto. Najlepiej na 30 minut przed tą czynnością włożyć metalową miskę, w której zamierzamy ubijać śmietanę do lodówki, a później przy użyciu ręcznego robota kuchennego, ubijamy śmietanę na sztywno.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

6 thoughts on “czekoladowa panna cotta i bita śmietana z amaretto

  1. Magdalena pisze:

    Wygląda bardzo kusząco! :)
    Pozdrawiam i zechęcam do dodania swojego apetycznego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
    Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie znalazłam danych kont. :)

  2. Daria pisze:

    z chęcią przygarnęłabym jedną kokilkę z tą cudną zawartością:)

  3. k pisze:

    ciekawy przepis jednakże byłbym ostrożny z opisem że to panna cota,,, jajka .. pieczenie… bardziej brzmi jak brulee

    • admin pisze:

      Może i masz rację, ale trudno mi kwestionować autorkę tego przepisu i absolwotkę Le Cordon Bleu. Fakt jest niepodważalny- ten deser jest wart wszystkiego;)

  4. Elżbieta Burzyńska pisze:

    Super przepisy, pycha.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus