dyniowe babeczki z prażonymi pestkami

image_pdfimage_print
Sezon na dynię rozpoczął się już jakiś czas temu i trwa nadal kusząc mnie swoimi ponętnymi kształtami, kolorem zachodzącego słońca i mega dawką witamin.

Tym razem postanowiłam podjąć się współpracy z moimi najmłodszymi domownikami:). Dzieci nie tylko uwielbiają pałaszować babeczki, ale również pałają ogromną chęcią pomocy. Przepis jest o tyle prosty, że nie wymaga użycia elektrycznej aparatury i każdy malec ma wystarczająco dużo siły by zamieszać „łyżką w misce”.

Składniki: ok. 20 cupcakes IMG_8827

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 3 duże jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka uprażonych na patelni pestek z dyni,
  • 3 szklanki świeżo utartej dyni.


Wykonanie:

1. W dużej misce dokładnie mieszamy cukier, jajka, olej i ekstrakt wanilii. Następnie dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Całość mieszamy trzepaczką.

2. Do powstałej masy dodajemy uprażone pestki z dyni oraz świeżo utartą dynię i delikatnie mieszamy całość. 

3. Wypełniamy masą babeczki wyłożone bibułkami do 2/3 wysokości. pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.

4. Po upieczeniu studzimy, następnie dekorujemy posypując cukrem pudrem (opcjonalnie).

 dyniowe babeczki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus