orkiszowe latte z dynią

Gdy przychodzi jesień nie ma mowy, żeby dynia nie zagościła na naszym stole. Uwielbiam ją za ten soczyście pomarańczowy kolor, za gamę witamin i minerałów oraz za możliwości kulinarne jakie stawia przede mną. Moja córeczka Sophie każdego roku wyczekuje na swój ulubiony dyniowy serniczek, synek z kolei lubi na śniadanie płatki orkiszowe z dodatkiem dyniowego puree. A my po prostu czasem delektujemy się wspomnieniami naszej ulubionej „pumpkin pie cafe”. Dlatego polecam wszystkim, którzy w jakimkolwiek stopniu pałają miłością, sympatią do dyni o zrobienie zapasów tego cudnego warzywa.
Jako, że lubię eksperymentować tym razem sporządziłam  espresso w ekspresie ciśnieniowym, a mleko krowie zastąpiłam kokosowym. Oczywiście nikomu niczego nie narzucam, ale sam smak mnie powalił i naprawdę dodał dużo pozytywnej energii na resztę zagonionego dnia :-)

Składniki ( 2 porcje) orkiszowe latte z dynią

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1/4 szklanki puree z dyni,
  • 2 porcje espresso z drobno mielonej kawy orkiszowej,
  • 1/2  laski wanilii,
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw pumpkin pie spiece
  • 2 kopiaste łyżki słodkiej, bitej śmietany.

Wykonanie:

  1. W rondelku zagotowujemy mleko z wanilią, przyprawami, cukrem, esspresso i puree z dyni. Doprowadzamy do wrzenia.
  2. Rozlewamy gorącą dyniową miksturę do szklanek, dodajemy śmietanę i szczyptę mieszanki przypraw pumpkin pie spiece.

Rozkosz smaku zaskoczy nas wraz z pierwszym łukiem :-)

* Bitą śmietanę sporządzam ( 1 szklanka słodkiej śmietany+1 łyżka cukru pudru+1 łyżka likieru amaretto+szczypta soli)