Bardzo ciekawa nazwa, ale zapewniam, że jeszcze ciekawszy jest smak tej „owsianki”. W oryginale brzmi: Pumpkin Pie Refrigerator Oatmeal i pochodzi ze strony The Yummy Life.
Kluczem do tego zaskakującego smaku jest nie tylko dynia, ale przyprawa o wdzięcznej nazwie Pumpkin Pie Spiece*.
Możemy ją zrobić sami, a później wykorzystać, nie tylko do naszej owsianki, ale i do wypieków ciast, ciasteczek, deserów, a nawet do codziennej porannej kawy, by jeszcze bardziej poczuć jesień, bo z tym właśnie mi się ona kojarzy:)
Składniki: (2 porcje owsianki)
- 1/2 szklanki płatków owsianych lub orkiszowych,
- 2/3 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego typu light,
- 1 łyżka nasion szałwii hiszpańskiej lub zmielonego siemia lnianego,
- 4 łyżeczki syropu klonowego,
- 1 łyżeczka „pumpkin pie spiece„*,
- 1/2 szklanki puree z dyni.
Wykonanie:
Do słoika co najmniej 0,5 litra wsypujemy płatki owsiane, nasionka szałwii, dolewamy mleko i jogurt – mieszamy energicznie. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Zakręcony słoik pozostawiamy na jedna noc (maksymalnie 2 noce) w lodówce.
Smacznego:)