płatki owsiane o smaku ciasta dyniowego

image_pdfimage_print
Bardzo ciekawa nazwa, ale zapewniam, że jeszcze ciekawszy jest smak tej „owsianki”. W oryginale brzmi: Pumpkin Pie Refrigerator Oatmeal i pochodzi ze strony The Yummy Life.
Kluczem do tego zaskakującego smaku jest nie tylko dynia, ale przyprawa o wdzięcznej nazwie Pumpkin Pie Spiece*.
Możemy ją zrobić sami, a później wykorzystać, nie tylko do naszej owsianki, ale i do wypieków ciast, ciasteczek, deserów, a nawet do codziennej porannej kawy, by jeszcze bardziej poczuć jesień, bo z tym właśnie mi się ona kojarzy:)

Składniki: (2 porcje owsianki)

  • 1/2 szklanki płatków owsianych lub orkiszowych,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego typu light,
  • 1 łyżka nasion szałwii hiszpańskiej lub zmielonego siemia lnianego,
  • 4 łyżeczki syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka „pumpkin pie spiece„*,
  • 1/2 szklanki puree z dyni.

Wykonanie:

Do słoika co najmniej 0,5 litra wsypujemy płatki owsiane, nasionka szałwii, dolewamy mleko i jogurt – mieszamy energicznie. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Zakręcony słoik pozostawiamy na jedna noc (maksymalnie 2 noce) w lodówce.


Smacznego:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus