creamy zucchini – zupa krem z cukinii

image_pdfimage_print

To niskokaloryczne warzywo, ma w sobie mnóstwo zalet – dużo witamin i cennych minerałów. Jest lekko strawna, co ma dobroczynny wpływ na procesy trawienne, ale przede wszystkim nie kumuluje metali ciężkich, więc można się nią zajadać bez obaw:)
Do dzieła!


Składniki (4-6porcji):

  • 1 kg cukinii dokładnie umytej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula średniej wielkości – pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 120 gram sera pleśniowego np. gorgonzola
  • 300 ml śmietany 12%
  • sól, świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:


1. Rozgrzać duży rondel. Cebulkę podsmażyć na maśle i oliwie, gdy się lekko zarumieni dodać pokrojoną w talarki cukinię i na średnim ogniu smażyć ok 10 minut. Po tym czasie dodać bulion i zagotować.


2. Zmniejszyć ogień i gotować ok 30 minut. Po tym czasie zawartość rondla zmiksować – ja używam do tego ręcznego blendera. Dodać ser pleśniowy i 2/3 porcji śmietany. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.


3. Podawać ciepłą w talerzach, dokładając łyżeczkę śmietany i odrobinę pokruszonego sera pleśniowego.

creamy+zucchini

 

 

Inspiracją był przepis z książki  „Complete Vegetarian”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus