soba noodles z kurkami

image_pdfimage_print
Japoński makaron soba noodles jest sporządzany z mąki gryczanej. Mój synek go uwielbia, a dla nas jest to zdrowsza wersja makaronu typu spaghetti, bo zawiera dużo białka i cennego błonnika.
Kupiłam dziś kurki, które mają specyficzny smak i aromat, a to efekt moich czarów;)
 
 
Składniki (4-6 porcji)
  • 1 opakowanie soba noodles (300 gram),
  • 3 łyżki masła,
  • 400 gram kurek,
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku,
  • 1 ostra papryczka pokrojona w bardzo drobną kostkę (pestki można odrzucić w zależności od odporności na ostrość potrawy),
  • 1/4 szklanki soku z cytryny,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub złotego bursztynu,
  • odrobina soli,
  • świeżo zmielony pieprzu do smaku,
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy.
Wykonanie:
 
1. Ugotować soba noodles w lekko osolonej wodzie.
 
2. Masło rozgrzać w woku lub na dużej patelni, wrzucić dobrze oczyszczone i pokrojone niezbyt drobno kurki. Smażyć ok 3 minut, następnie dodać czosnek i papryczkę. Odrobinę posolić, i smażyć ok. 5 minut na średnim ogniu.
 
3. Zmniejszyć temperaturę gotowania do minimum. Skropić zawartość woka sokiem z cytryny, dodać parmezan i posiekaną natkę pietruszki, zamieszać.
 
4. Do woka dodajemy teraz odcedzony makaron, dokładnie mieszamy dodając oliwę z oliwek.
5. Serwujemy ciepłe na końcu posypując dodatkowo odrobiną parmezanu i pietruszki. Na sam koniec możemy dodatkowo skropić pastę sokiem z cytryny i wedle uznania polać oliwą.
Enjoy!

soba noodles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus