omlet z jarmużem

image_pdfimage_print

Jarmuż choć pochodzi z rodziny kapustnych jednak w swym smaku, ilości  witamin i minerałów zdecydowanie jest na piedestale w swej rodzinie. Strasznie ubolewam, że tak trudno do zdobyć, okresowo pojawia się w lepszych marketach, można go też zdobyć od zaprzyjaźnionego sprzedawcy na targu. Szkoda, bo jest to warzywo wciąż mało rozpoznawalne i wykorzystywane w naszej kuchni.  W zasadzie każdy z wyjątkiem chorujących na tarczycę powinien spróbować tego cudu natury, choćby ze względu na wiele prozdrowotnych zalet:

1 szklanka liści jarmużu zawiera:*

  • 33 kalorie,
  • prawie 3 gramy białka,
  • 2,5 grama błonnika,który stabilizuje poziom cukru we krwi i wywołuje długotrwałe uczucie sytości,
  •  witaminy C i K,
  • kwas foliowy,
  • witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego,
  •  kwas alfa-linolenowy, kwas omega-3,
  • luteina i zeaksantyna, składniki odżywcze, które nadają warzywom z rodziny kapustnych ciemnozieloną barwę i chronią przed degeneracją plamki żółtej, zaćmy,
  • minerały w tym fosfor, potas, wapń i cynk.

*źródło:  WebMD oraz prometabolic.pl

Składniki: omlet dla 3 osóbomlet-z-jarmużem

  • 3 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego,
  • 6 jaj lekko rozbełtanych,
  • 300 gram posiekanych liści jarmużu,
  • 1 cebula pokrojona w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę,
  • 1 papryczka chili drobno posiekana,
  • 3 kawałki suszonych pomidorów,
  • sól morska i pieprz,
  • plastry pomidora i bazylia do przystrojenia :-)

Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy olej na patelni o średnicy 28 cm. Wrzucamy cebulkę, czosnek, paprykę oraz chili. prużymy 5 minut na średnim ogniu.
  2. Dodajemy jarmuż, suszone pomidory i dusimy kolejne 5 minut, a następnie zalewamy warzywa jajami solimy i pieprzymy całość, a następnie patelnie przykrywamy pokrywą na około 5 minut.
  3. Przykładamy talerz do patelni i przewracamy ją do góry nogami. Do dekoracji używamy pomidora oraz liści bazylii
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

2 thoughts on “omlet z jarmużem

  1. Kardio pisze:

    Bardzo apetyczny i zdrowy omlet :)

  2. Mariolka pisze:

    Wygląda jak arcydzieło, a nie potrawa 😀 Jeżeli smakuje tak samo jak wygląda, to jak najbardziej poproszę :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Facebook

Twitter

Google Plus