żytni chleb na zakwasie

image_pdfimage_print
Ten chleb jest jednym z najlepszych moich „zdrowych wypieków”. Swoją ciemną barwę i kwaśny smak zawdzięcza zakwasowi wyhodowanym na mące żytniej typ 2000, która jednocześnie odgrywa najważniejszą rolę wśród składników. Jest wilgotny w środku, natomiast skórka jest idealnie chrupka. Swoją świeżość zachowuje niezwykle długo, choć nigdy nie było mu dane tego doczekać :). I co najważniejsze jest niezwykle prosty w wykonaniu.
Składniki:
zaczyn:
  • 175 gram zakwasu żytniego,
  • 130 gram mąki żytniej typ 2000,
  • 90 gram mąki żytniej typ 720,
  • 300 ml ciepłej wody o temperaturze nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza,
  • 2 łyżeczki soli.
 
ciasto na chleb:
  • 50 gram mąki żytniej typ 2000,
  •  100 gram mąki żytniej typ 720.
 
Wykonanie:
 
1. W dużej szklanej misce przygotowujemy zaczyn nazaczyn+na+chleb chleb dodając wszystkie jego składniki, następnie mieszamy drewnianą łyżką. Miskę przykrywamy z góry folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godziny.
 
2. Do zaczynu dodajemy pozostałe mąki i mieszamy dokładnie. Przekładamy ciasto do formy „keksówki” (mniej więcej ciasto powinno sięgać co najmniej do połowy wysokości. Jeśli jest to blaszana forma musimy ją wysmarować tłuszczem (oliwą), a następnie oprószyć mąką żytnią, w przypadku formy silikonowej, pomijamy tą czynność. Formę przykrytą z góry ściereczką wkładamy do piekarnika na całą noc zostawiając zapalone światełko.
 
wyrośnięty+chleb
 
3. Rano, gdy ciasto wyrośnie rozpoczynamy pieczenie. Nie wyjmując formy z piekarnika rozgrzewamy go do 220 stopni Celsjusza i gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę pieczemy chleb przez kolejne 40 minut. Chleb jest wypieczony, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta chlebowego pozostanie sucha.
 
4. Upieczony chleb pozostawiamy w formie do wystygnięcia.
 
* proces przygotowawczy ( dzień przed wypiekiem ) najlepiej rozpocząć w godzinach popołudniowych (15-16 -ta).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus