mieszanka chili (ang. chili powder)

image_pdfimage_print
Mieszanka chili (z ang. chili powder) jest tak naprawdę mieszanką przypraw najczęściej występujących w kuchni latynoamerykańskiej. Podstawą tej przyprawy jest sproszkowana papryczka chili ancho, słodka papryka, kmin rzymski, oregano oraz pozostałe przyprawy, takie jak kolendra, papryka i czosnek w proszku.
Składniki:
  • 3 łyżki mielonego kminu rzymskiego,
  • 6 łyżeczek granulowanego czosnku,
  • 3 chili ancho lub 3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki (najlepiej węgierskiej),
  • 3 łyżeczki mielonego (na proszek) oregano,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry (opcjonalnie).

Wykonanie

Całość mieszamy w średniej miseczce, a następnie przesypujemy do pojemnika na przyprawy i szczelnie zakręcamy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus