nektarynkowa rozkosz

image_pdfimage_print
Wspaniale komponuje się na talerzu w parze z serami typu Camembert, Brie czy innymi serami miękkimi. Jest doskonałym dodatkiem do mięsa – zarówno czerwonego jak i białego    i nawet chrupiąca grzanka doskonale połączy się z niezwykłą słodyczą i zaskakującym smakiem nektarynkowego przetworu jesiennego:)
 
Składniki: 
 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka,
  • 1 ostra papryczka chili bez pestek, bardzo drobno pokrojona,
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego rozmarynu (najlepiej świeżego),
  • 2 listki laurowe,
  • 0,5 kg nektarynek ( wypestkowanych i pokrojonych w kostkę),
  • 1 szklanka rodzynek,
  • 2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry,
  • 1,5-2 szklanek cukru trzcinowego,
  • niecała szklanka octu z czerwonego wina.
 
 
 
 
Wykonanie:
 
1. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chili, listki laurowe oraz rozmaryn, smażymy to dość często mieszając na średnim ogniu, aż cebulka zmięknie (pośpiech jest niewskazany – bo chodzi o to by przyprawy zdążyły wniknąć w cebulkę)
 
2. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny mieszając od czasu do czasu, aż nasz przetwór zgęstnieje
 
3. Przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy. Chłodne słoiki wstawiamy do lodówki i tam mogą cierpliwie leżakować nawet i 5 miesięcy, choć to rzadki przypadek;)
 
 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus