ogórki po żydowsku

image_pdfimage_print
Przepis na te ogóreczki dostałam od bliskiej znajomej i tu mam nadzieję Irenko, że się nie pogniewasz jeśli podzielę się nim „ze światem”. Wcześniej wypróbowałam oczywiście kilka wszech dostępnych przepisów pt.: „ogórki po żydowsku”, ale żaden z nich nie miał tak idealnej zalewy jak ten. Ogórki te są niesamowite w smaku i nie znam osoby, która by miała odmienne zdanie. Tak naprawdę jest to już ostatni dzień by zamknąć smak tego lata w słoiku, by późną jesienią, napawać się smakiem słodkich ogórków przesiąkniętych aromatycznymi warzywami.


Składniki:

Zalewa:

  • 10 szklanek wody,ogórki+po+żydowsku4
  • 2 szklanka octu,
  • 3 szklanki cukru,
  • 4 łyżki soli.


Wkładka: 

  • 3,5 kg ogórków,
  • 1 seler (nać + korzeń),
  • 1 pietruszka (nać + korzeń),
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • koper,
  • kilka ząbków czosnku,
  • ziele angielski, gorczyca.


Wykonanie:

1. W dużym garnku zagotowujemy wszystkie składniki na zalewę, następnie wystudzamy ją.

2. Dobrze umyte, a następnie osuszone ogórki nacinamy wzdłuż. 

3. Marchew i pietruszkę kroimy w talarki, seler i cebule w drobną kostkę, a nać grubo siekamy. Całość „wkładki” mieszamy ze sobą najlepiej w dużej misce.

4. Ogórki układamy pionowo w słoiku, dodajemy koper, łyżeczkę ziaren gorczycy,4 ziarna ziela angielskiego i ząbek czosnku. Warzywa układamy na wierzchu ogórków. Zalewamy wystudzoną zalewą a następnie pasteryzujemy od 3 do 5 minut od momentu zagotowania.

*ogórki są gotowe do pierwszej degustacji po około 3-4 tygodniach

 ogórki+po+żydowsku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Facebook

Twitter

Google Plus