image_pdfimage_print
Grillowane szparagi to uniwersalne danie, można je serwować jako przystawkę, sałatkę lub przekąskę.  Uwielbiam łączyć je z miętowym pesto co podkreśla jeszcze bardziej ich smak. Odrobina prosciutto dodaje całej potrawie wyrazistość i podkreśla jej charakter.

pesto

Składniki (4 porcje):

  • ok. 700 gram zielonych grillowanych szparag + 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz,
  • 1/2 szklanki świeżych liści mięty,
  • 1 szklanka posiekanych listków pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 1/4 szklanki+1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki świeżo utartego parmezanu,
  • sól morska i świeżo utarty pieprz,
  • 4 plasterki prosciutto,
  • 2 łyżeczki utartej skórki z cytryny.

Wykonanie:

1. Do blendera wkładamy listki mięty, pietruszki, czosnek, orzechy włoskie i 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Pulsacyjnie rozdrabniamy, następnie dodajemy parmezan i łyżkę pozostałej oliwy z oliwek, rozdrabniamy ponownie do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do szklanego pojemnika i schładzamy w lodówce.

2. Szparagi skrapiamy oliwą następnie solimy, pieprzymy i grillujemy z każdej strony. Zgrillowane dzielimy na cztery części następnie zawijamy w prosciutto. układamy na talerzu ozdabiając utartą skórką z cytryny, odrobiną parmezanu,  i pesto.

szparagi

*receptura: Bobby Flay’s Grill It

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

One thought on “grillowane szparagi z prosciutto i miętowym pesto

  1. Anonymous pisze:

    Uwielbiam szparagi, a jak sa jeszcze dodatkowo grillowane to tym bardziej czlowiek ma ochote na to danie. Komfortowe zakupy po pracy idealnie zaaranzuja grilla, opal oraz miesko i warzywa, w tym i szparagi swieze :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus