pieczone warzywa w orzechowo-klonowy dressingu

image_pdfimage_print

Kolejna dawka witamin, białka i błonnika:). Amerykanie uwielbiają tzw.” oven roasted veggies”, problem polega na tym, że dressingi jakie się do nich podaje są zazwyczaj na bazie majonezu, śmietany, białego cukru itp., a to już mija się z celem „zdrowego odżywiania”. 
Moja propozycja dressingu jest nie tylko zdrową, ale i smaczną atrakcją dla ulubionych warzyw upieczonych w piekarniku.


Moja wersja „oven roasted veggies” 

Składniki: 

  • 2 średniej wielkości marchewki,veggies
  • 1duży korzeń selera,
  • 2 średniej wielkości korzenie pietruszki lub 1 duża,
  • 3 średniej wielkości buraczki,
  • 2 cebule,
  • 2 ziemniaki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 por (biała część),
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 gałązki rozmarynu ( ja użyłam 2 łyżki suchego)
  • 1 łyżeczka suchych listków tymianku
  • sól, pieprz,
  • 1/4-1/3 szklanki oliwy z oliwek.


Wykonanie: 


1. Seler, buraczki. cebulę, ziemniaki kroimy w kostkę, natomiast marchewkę, pietruszkę i pora w talarki. Paprykę w paseczki. a ząbki czosnku pozostają w całości.


2. Wszystkie warzywa  mieszamy w naczyniu żaroodpornym, dodając przyprawy i oliwę. Rozkładamy równomiernie i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (środkowa półka)


3. Pieczemy ok. 50 minut mieszając warzywa w trakcie pieczenia 2 razy.


Voila!


veggies with dressing


A teraz pora czymś ubrać nasze warzywka, czyli pomysł na doskonały dressing, który zaczerpnęłam z e-booka o tytule: 21 Amazing & Healthy Salad and dressing recipies


Składniki: ( 1 szklanka )

  • 1/2 szklanki syropu klonowego,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki mielonego, białego pieprzu,
  • 1 łyżeczka zmielonej gorczycy,
  • 1 ząbek czosnku lub 1/8 łyżeczki sproszkowanego czosnku, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (lub wersja oryginalna 2 łyżki oliwy z oliwek+2 łyżki oleju rzepakowego).


Wykonanie:


Wszystkie składniki poza oliwą umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę, stopniowo dodając obie oliwy.


Dressing jest naprawdę wyśmienity i ma niesamowity smak, pasuję do wielu sałatek i warzyw – za równo surowych jak i pieczonych:)


Smacznego:)!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus