migdałowo-śliwkowe płatki owsiane

image_pdfimage_print

Uwielbiam śliwki, w zasadzie każde, choć do moich ulubionych należą węgierki. Jako, że to owoc sezonowy, musiałam włączyć go do mojej owsiankowej wariacji śniadaniowej:)

Składniki (2 porcje):

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich),
  • 1 łyżka szałwii hiszpańskiej lub zmielonego siemia lnianego,
  • 2/3 szklanki chudego mleka,
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego typu light,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów,
  • 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę świeżych śliwek lub 6 suszonych drobno pokrojonych.

Przygotowanie:

1. Do słoika (min. 500 ml) wsypujemy po kolei: płatki, ziarenka szałwii lub zmielone siemię lniane, mleko, jogurt, ekstrakt z migdałów – mieszamy dokładnie.


2. Dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszamy. Zakręcony słoik wstawiamy do lodówki na całą. Następnego poranka serwujemy na zimno.


Taka „owsianka” może spokojnie leżakować do trzech nocy w lodówce, można więc zrobić większy zapas, oszczędzając czas.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus