image_pdfimage_print

Ta zupa jest skąpana tęsknotą i podarunkiem jaki przywiózł mi mąż ze swojej delegacji. Olej z czerwonej palmy, to w ostatnim czasie królewski dodatek do niemalże wszystkich dań w mojej kuchni. Jego zalet zdrowotnych nie da się zliczyć, warto poeksperymentować i odkryć nowe, ciekawe smaki :)

 Składniki:

  • 3 łyżki oleju z czerwonej palmy,
  • 2 pory pokrojone w krążki łącznie z z jasno zieloną częścią pora,
  • 500 gram marchwi pokrojonej w krążki,
  • 250 gram słodkiego ziemniaka-batata (obranego i pokrojonego w kostkę),
  • 1 1/2 łyżeczki utartego, świeżego imbiru,
  • 5 szklanek bulionu warzywnego,
  • 125 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego),
  • 2 łyżeczki utartej skórki z pomarańczy,
  • sól i biały pieprz do smaku,
  • chrust imbirowy (ok. 13 cm kawałek korzenia imbiru  – obranego i pokrojonego w słupki – julienne, a następnie usmażonego na złoty kolor w głębokim tłuszczu),
  • plastry pomarańczy ( do dekoracji).
składniki karotenowej zupy

zupa karotenowa

Wykonanie:

1. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pora i prużymy go aż zacznie  mięknąć. Dodajemy marchew, batata i imbir i prużymy kolejne 5 minut.

2. Dodajemy bulion warzywny, doprowadzamy do wrzenia, a następnie redukujemy temperaturę i na małym ogniu pod przykryciem gotujemy ok 20 minut, aż warzywa zmiękną.

3.  Przy użyciu ręcznego blendera miksujemy zawartość rondla, na masę nie do końca przypominającą puree.  Dodajemy sok z świeżo wyciśniętej pomarańczy, i skórkę pomarańczową. Doprawiamy solą i pieprzem.

4.  Zupę przelewamy do talerzy/miseczek, dekorujemy plastrem pomarańczy, a na górę układamy imbirowy chrust:)

*inspiracja: Williams-Sonoma Soup

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

One thought on “karotenowa zupa z imbirowym chrustem

  1. Powiernik pisze:

    Wygląda super-smakowicie. Zjadłbym od razu cały gar :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus