Składniki:
Spód:
- 1 szklanka zmielonych w blenderze pełnoziarnistych herbatników,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżki rozpuszczonego masła,
- szczypta soli.
Masa serowa:
700 gram sera śmietankowego – „Delfiko”- Starco, „Twój Smak” – Piątnica lub innego o zawartości tłuszczu powyżej 20%,- 1 szklanka cukru trzcinowego,
- 3 jajka,
- 430 gram puree z dyni,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
- 1/2 łyżeczki soli.
Kruszonka:
- 1 szklanka płatków migdałowych bez skórki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka płynnego białka kurzego,
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy,
- szczypta soli.
Śmietana Amaretto:
- 1 szklanka słodkiej śmietany 30%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżka likieru Amaretto,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Spód:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą następnie układamy na dnie okrągłej formy (spring form) o średnicy ok. 23 cm. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 175 Celsjusza ok. 12 minut. Wystudzamy do temperatury pokojowej.
Masa serowa:
1. Ser kremowy ubijamy mikserem, dodajemy cukier, jajka 1 po drugim, puree z upieczonej dyni kwaśną śmietanę, cynamon i gałkę muszkatołową ekstrakt wanilii i sól. Miksujemy całość na jednolitą masę.
2. Masę serową przelewamy do formy z wystudzonym spodem. Okrywamy potrójna warstwą foli aluminiowej formę, następnie wkładamy ją do naczynia (głębokiej formy) wypełnionej wodą, tak aby sięgała do 3/4 wysokości formy z masą sernikową. Pieczemy w temperaturze 165 stopni ok. 1 godziny.
3. Upieczony sernik schładzamy w lodówce co najmniej 3 godziny.
Kruszonka:
W misce mieszamy wszystkie składniki kruszonki, układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem i zapiekamy w piekarniku o temperaturze 175 stopni Celsjusza, ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu migdałową kruszonkę.
Śmietana Amaretto:
Ubijamy słodką śmietanę z cukrem pudrem i likierem amaretto.
Wykończenie:
Sernik kroimy nożem zwilżonym w gorącej wodzie. Na wierzch kładziemy śmietanę amaretto i posypujemy kruszonem migdałowym.









Wow, wspaniały ten serniczek! Taki jesienny
Mam ochotę na kawałek!
Robilam podobny i musze przyznac, ze dynia wspaniale pasuje do sernika!
Mmm, pyszności
Uwielbiam i dynię, i serniki, a takie dwa w jednym to już w ogóle 
apetycznie wygląda!
cudowny serniczek ! taki to bym dziś zjadłam do kawy
Cześć, Twój blog jest pełen ciekawych treści. Uważam że warto skorzystać z serwisu który gwarantuje darmową reklamę. Zobacz portal Blogowskaz na stronie http://blogowskaz.org. Do wygrania nagrody dla najlepszych blogerów 😀
Pozdrawiam
Justin
zerknij co u mnie na http://czarnyszczur.blogspot.com