rumkule -bonus piernikowy

image_pdfimage_print

Zanim mój piernik trafił na świąteczny stół, postanowiłam pozbawić go „nierówności i niedoskonałości”, dla lepszego efektu wizualnego. Sporo się tego uzbierało, na tyle dużo, by w mojej głowie zrodził się pomysł na „rumkule”, czyli kuleczki rumowe z piernika. Oczywiście, możemy wykorzystać każdy rodzaj ciasta, a w zasadzie jego „niedoskonałości”. Na pewno świetny efekt będzie można uzyskać z ciast czekoladowych, czyli tak zwanych murzynków:)

Składniki:
  • obkrojone brzegi ciasta kruchego,
  • rum,
  • wiórki kokosowe.
 
Wykonanie:
 
1. Brzegi ciasta, wkładamy do dużej miski, następnie przy pomocy miksera rozdrabniamy. Powoli podlewamy rumem, jednocześnie miksując, aż ciasto zwiąże się w całość (kulę). Masa musi być lepka i wilgotna.
 
2. Z powstałej masy powstają kuleczki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych i układamy na talerzu lub blaszce. Całość wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, aż stężeją:)
 
Smacznego!
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

One thought on “rumkule -bonus piernikowy

  1. Mariola pisze:

    Uwielbiam rumowe kuleczki:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus