image_pdfimage_print

Zmysłowa gra smaków zawsze nas zaskakuję, gdy odtwarzamy przepisy Bobby Flay. Jest on mistrzem nie tylko grilla, ale i kuchni śródziemnomorskiej. Prezentowane przeze mnie polędwiczki zawierają w sobie słodycz i tzw. „heat”, który nadaje potrawie charakteru i podkręca atmosforę spożywanego posiłku:)


Składniki: (4 porcje)

  • ok. 700 gram polędwiczek wieprzowych,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3/4 szklanki konfitury z brzoskwiń,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 3 łyżki soku pomarańczowego,
  • 1 łyżka sproszkowanego chilli,
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku,
  • 1 ostra czerwona papryczka,
  • 8 ząbków czosnku (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.


Wykonanie:

1. W misce (średniej wielkości) mieszamy konfiturę, syrop klonowy, sok pomarańczowy, chilli, tymianek, sól i pieprz do smaku. Odstawiamy na 15 minut.

2. Polędwiczki nacieramy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą.grillowane polędwiczki Następnie grillujemy, aż będą złoto brązowe, ok. 12-15 minut. Podczas ostatnich 5 minut przy użyciu pędzelka rozprowadzamy syrop na polędwiczkach. Ząbki czosnku, podlewamy również oliwą, posypujemy solą i pieprzem, zamykamy w aluminiowej sakiewce i układamy na grillu razem z polędwiczkami.

3. Grillowane polędwiczki i czosnek przekładamy na folię aluminiową, smarujemy pozostałą częścią syropu i szczelnie zamykamy, pozostawiając je na 2 minuty.

4. Polędwiczki kroimy w talarki, przekładamy na talerze, dekorujemy podlewając syropem i dodajemy obrane ząbki czosnku.

 

grillowane+poledwiczki+1
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

One thought on “grillowane polędwiczki wieprzowe w syropie brzoskwiniowo – klonowym

  1. nashelly pisze:

    Bardzo ciekawe połączenie smaków! Uwielbiam mięsa w słodkich glazurach i sosach :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus