Zmysłowa gra smaków zawsze nas zaskakuję, gdy odtwarzamy przepisy Bobby Flay. Jest on mistrzem nie tylko grilla, ale i kuchni śródziemnomorskiej. Prezentowane przeze mnie polędwiczki zawierają w sobie słodycz i tzw. „heat”, który nadaje potrawie charakteru i podkręca atmosforę spożywanego posiłku:)
Składniki: (4 porcje)
- ok. 700 gram polędwiczek wieprzowych,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3/4 szklanki konfitury z brzoskwiń,
- 3 łyżki syropu klonowego,
- 3 łyżki soku pomarańczowego,
- 1 łyżka sproszkowanego chilli,
- 2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku,
- 1 ostra czerwona papryczka,
- 8 ząbków czosnku (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. W misce (średniej wielkości) mieszamy konfiturę, syrop klonowy, sok pomarańczowy, chilli, tymianek, sól i pieprz do smaku. Odstawiamy na 15 minut.
2. Polędwiczki nacieramy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Następnie grillujemy, aż będą złoto brązowe, ok. 12-15 minut. Podczas ostatnich 5 minut przy użyciu pędzelka rozprowadzamy syrop na polędwiczkach. Ząbki czosnku, podlewamy również oliwą, posypujemy solą i pieprzem, zamykamy w aluminiowej sakiewce i układamy na grillu razem z polędwiczkami.
3. Grillowane polędwiczki i czosnek przekładamy na folię aluminiową, smarujemy pozostałą częścią syropu i szczelnie zamykamy, pozostawiając je na 2 minuty.
4. Polędwiczki kroimy w talarki, przekładamy na talerze, dekorujemy podlewając syropem i dodajemy obrane ząbki czosnku.
Bardzo ciekawe połączenie smaków! Uwielbiam mięsa w słodkich glazurach i sosach Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl