image_pdfimage_print

Łosoś zdecydowanie należy do moich najbardziej ulubionych ryb. W duecie z oliwkami, które również zajmują u mnie bardzo wysokie notowania staje się daniem idealnym i to nie tylko pod względem „smakowym”, ale przede wszystkim prozdrowotnym, ponieważ zarówno łosoś jak i oliwki zawierają bardzo dużo kwasów omega-3!


Składniki:

  • 1 szklanka pokrojonych zielonych oliwek ,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego,
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego tymianku,
  • 1/4 szklanki posiekanych listków natki pietruszki,
  • sól morska i świeżo utarty pieprz,
  • 4 porcje grillowanego łososia.

green+olives+relish


Wykonanie:

1. W średniej misce mieszamy oliwki, czosnek, otartą skórkę z cytryny, oliwę i tymianek następnie solimy i pieprzymy do smaku. odstawiamy na 30 minut.

2. Kawałki łososia nacieramy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Grillujemy na złotobrązowy kolor z każdej strony po 3-4 minuty zaczynając od strony ze skórką.

3. Kawałki łososia przekładamy na talerz i dekorujemy z góry relish’em z oliwek.

grillowany+łosoś+pod+pierzynką


*receptura: „Bobby Flay’s Grill It”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

2 thoughts on “grillowany łosoś spod zielonej oliwki :)

  1. Maggie pisze:

    Wyglada przepysznie! Ja czesto lacze rybe z tapenada, bo ryba i oliwki bardzo sie lubia.

  2. Anonymous pisze:

    Wspanialy grillowany łosoś. Pomysł na obiad w cieply wiosenny dzien. Przy takiej pogodzie az sie chce jesc tego typu rybki :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus