jamajska panierka do mięs

image_pdfimage_print

Doskonale pikantna panierka, która swoją ostrość zawdzięcza pieprzowi kajeńskiemu, doskonale pasuje do każdego rodzaju mięs. Jeśli jednak chcecie obniżyć poziom ostrości potraw, zalecem zmniejszenie ilości pieprzu kajeńskiego :)

Składniki:jamaican jerk rub

  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 4 łyżeczki posiekanego, świeżego tymianku,
  • 4 łyżeczki soli morskiej,
  • 2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego lub chilli,
  • duża szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej,
  • szczypta mielonych goździków.

 

Wykonanie:

Dokładnie mieszamy wszystkie składniki,a następnie nacieramy powstałą mieszanką mięso na 2 godziny przed pieczeniem/grillowaniem. Jeśli jednak chcemy użyć panierki w przyszłości – świeży tymianek zastępujemy suszonym.

*Pomysł na panierkę, został zaczerpnięty z książki „Marinades & Rubs”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus