meksykański bukiet przypraw

image_pdfimage_print

Mieszanka tych przypraw jest niesamowita, a to dzięki prawdziwemu kakao, które  nadaje każdej potrawie zaskakujący smak. Doskonale nadaje się w sezonie grillowania do każdego rodzaju mięsa, jak również poza sezonem, jako przyprawa do nacierania mięs przed pieczeniem.

Składniki: (ok. 3/4 szklanki przyprawy)

  • 4 łyżki słodkiej papryki,
  • 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka soli,
  • 4 łyżeczki suszonego oregano,
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao,
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 1-2 łyżeczki płatków ostrej papryki/papryczki chilli.

Wykonanie:

W misce mieszamy wszystkie przyprawy, a następnie przesypujemy do pojemnika na przyprawy i szczelnie zakręcamy.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Facebook

Twitter

Google Plus