Nadzienie
- 1 kg pomidorów cherry (średniej wielkości)300 gram paluszków krabowych z zalewy (te mrożone, jakościowo się nie spełniają),
- 200 gram wędzonego łososia pokrojonego w kostkę,
- 2/3 szklanki cebulki pokrojonej w drobną kostkę,
- 2 1/2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
- 2 1/2 łyżki octu jabłkowego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli do smaku,
- pieprz kajeński lub świeżo utarty czarny wedle własnego uznania.
Wykonanie:
1. Paluszki krabowe poszatkować w malakserze, blenderze lub utrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
2. Z każdego pomidorka ścinamy czubek i pozbawiamy za pomocą malutkiej łyżeczki, środka wraz pestkami (który możemy zużyć do sosu pomidorowego lub zupy). „Ścięte” pomidorki układamy górą do dołu na papierze ręcznikowym.
3. Starannie nadziewamy każdy pomidor jak na zdjęciu poniżej:)
- 1 duże jajko,
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 1 1/2 łyżeczki poszatkowanego koperku,
- 1 szklanka oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki maślanki,
- szczypta soli do smaku,
- świeżo utarty pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Jajko, sok z cytryny i koperek włożyć do blendera i wymieszać, w trakcie mieszania powoli dodawać oliwę.
2. Całość z blendera przelać do średniej wielkości miseczki i dodać maślankę mieszając trzepaczka. Doprawić do smaku.
Sposób serwowania już zależy od naszej wyobraźni i polotu w danej chwili:)