crostini z pesto z zielonego groszku

image_pdfimage_print

Crostini w kuchni włoskiej to małe grzanki, które często są mylone z bruchettą. Różnica jednak jest zasadnicza. Bruchetta jest podawana na ciepło (grillowane grzanki najpierw są pocierane czosnkiem, doprawiane solą i pieprzem)  Natomiast crostini to cienkie kromeczki uprzednio tostowane, podawane na zimno. Warto poeksperymentować z pieczywem pełnoziarnistym, żytnim pieczonym na zakwasie. Wszystko oczywiście zależy od kubków smakowych. Zapewniam jednak, że pesto jest wyśmienite :).

Składniki:

pesto z zielonego groszku

  • 280 gram mrożonego groszku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1  bagietka pełnoziarnista,
  • 8 pomidorków cherry.

 

 

Wykonanie:

1. Odmrożony groszek (na sitku w temperaturze pokojowej), czosnek, parmezan, sól i pieprz – pulsacyjnie zemleć w blenderze. Następnie przy włączonym blenderze powoli wlewamy 1/3 szklanki oliwy z oliwek, do połączenia w jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2. Rozgrzewamy patelnię grillową/grilla, skrapiamy kromeczki z bagietki pozostałą częścią oliwy i zapiekamy z każdej strony na złoty kolor.

3.  Na wierzch crostini  rozprowadzamy pesto z zielonego groszku, i przyozdabiamy pomidorkami cherry

crostini z pesto

 

*źródło: Giada De Laurentiis „Giada at home” – Family Recipes from Italy and California.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Facebook

Twitter

Google Plus