pikantna mieszanka habanero chili

image_pdfimage_print

Jest to jedna z moich ulubionych pikantnych mieszanek, którą przede wszystkim stosuję do drobiu, ale na równi idealnie nadaje się do czerwonego mięsa. Nadaje potrawą bardzo charakterystyczny, mocny i niemalże owocowy smak. Uważajcie jednak na ostrość, gdyż papryczki habanero należą do jednych z najbardziej ostrych i pikantnych w smaku. To właśnie stężenie kapsaicyny w gniazdach nasiennych, nadaję im niesamowitą moc pikanterii :)

Składniki: 

panierka habanero chili

  • 2 łyżki słodkiej papryki (najlepiej węgierskiej),
  • 1 łyżka utłuczonej papryczki habanero lub 1-2 łyżki mieszanki chili,
  • 1 łyżka granulowanego czosnku,
  • 1 łyżka granulowanej cebuli,
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego,
  • 1/2 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatowej.

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie w średniej wielkości miseczce, następnie przesypujemy do pojemnika na przyprawy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook

Twitter

Google Plus