pikantna mieszanka habanero chili

image_pdfimage_print

Jest to jedna z moich ulubionych pikantnych mieszanek, którą przede wszystkim stosuję do drobiu, ale na równi idealnie nadaje się do czerwonego mięsa. Nadaje potrawą bardzo charakterystyczny, mocny i niemalże owocowy smak. Uważajcie jednak na ostrość, gdyż papryczki habanero należą do jednych z najbardziej ostrych i pikantnych w smaku. To właśnie stężenie kapsaicyny w gniazdach nasiennych, nadaję im niesamowitą moc pikanterii :)

Składniki: 

panierka habanero chili

  • 2 łyżki słodkiej papryki (najlepiej węgierskiej),
  • 1 łyżka utłuczonej papryczki habanero lub 1-2 łyżki mieszanki chili,
  • 1 łyżka granulowanego czosnku,
  • 1 łyżka granulowanej cebuli,
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego,
  • 1/2 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatowej.

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie w średniej wielkości miseczce, następnie przesypujemy do pojemnika na przyprawy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Facebook

Twitter

Google Plus