image_pdfimage_print

Doskonały starter na każde przyjęcie. Słodycz serka mascarpone i delikatność wędzonego łososia jest w tej potrawie idealnym połączeniem. Koreczki pięknie prezentują się na talerzu przybrane szczypiorkiem, kaparami i rukolą.

Składniki:koreczki z wędzonego łososia i serka mascarpone2

  • 140 gram serka mascarpone,
  • 2 łyżki kapar (odcedzonych),
  • 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 350 gram wędzonego łososia (24 cienkie plastry ok. 7 cm długości),
  • listki sałaty rukola.

 

Wykonanie:

1. Mieszamy w misce widelcem serek mascarpone wraz z 1 łyżką kapar, 1 łyżką szczypiorku, dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.

2. Na każdy plaster wędzonego łososia nakładamy łyżkę masy mascarpone oraz po 2 listki sałaty rukoli. Całość zwijamy i układamy na talerzu liśćmi do góry. Każdy koreczek możemy przewiązać szczypiorkiem.

3. Talerz dekorujemy pozostałym szczypiorkiem i kaparami, a jeśli pozostanie nam masa z serka mascarpone, możemy uformować z niej małe kuleczki, które również stanowią doskonała przekąskę:).

 

Smacznego!

* źródło: The 150 Best American Recipes

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Podziel się tym artykułem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Facebook

Twitter

Google Plus